Krótki opis
 

Regulamin.

  Dostawą będzie u Ciebie następnego dnia między 8:00, a 12:00.

Na terenie Wrocławia za darmo, do 10km od miasta dowóz 10 zł.

  Minimalna wartość zamówienia do realizacji to 100 złotych.

Zamówienia realizujemy od poniedziałku do soboty. W niedziele nie dowozimy.

BOTWINKA Z BURACZKIEM ( 1 szt opak)

Krótki opis
 

Regulamin.

  Dostawą będzie u Ciebie następnego dnia między 8:00, a 12:00.

Na terenie Wrocławia za darmo, do 10km od miasta dowóz 10 zł.

  Minimalna wartość zamówienia do realizacji to 100 złotych.

Zamówienia realizujemy od poniedziałku do soboty. W niedziele nie dowozimy.

4,20 zł
Brutto
Ilość
Dostępny

redeem
Kupując ten produkt możesz zebrać 4 punktów lojalnościowych . Twój koszyk będzie zawierał 4 punktów Punkty możesz wymienić na kod rabatowy 0,20 zł .


Botwina, czyli młode buraki ćwikłowe

Gdy burak ćwikłowy jest małym dzieckiem, zwiemy go botwinką. Jej młode listki i niewykształcone jeszcze w pełni bulwy mają prawdziwie wiosenny smak.

Botwinki nie ma co długo gotować – najlepiej zrobić z niej szybką sałatkę z winegretem.
Ledwie sparzona botwinka najlepiej sprawdza się w klasycznym chłodniku, zupa zawdzięcza jej swój intensywnie amarantowy kolor. Z ugotowanej botwiny natomiast robimy świetną wiosenną zupę, nazywaną... botwinką. Warto dodawać niej trochę śmietany, jogurtu naturalnego lub pokruszonego twarogu, by zawarty w niej kwas szczawiowy nie wiązał wapnia, tak potrzebnego kościom. 
Latem warto większą ilość botwinki zblanszować, a potem zamrozić na zimę.|
Doskonała jest też botwinka kiszona: liście zużywamy do sałaty lub zupy, podrośnięte młode buraczki i soczyste łodygi kisimy z czosnkiem i koprem – tak jak ogórki. Sok z kiszonej botwinki ma śliczny kolor i jest przepyszny! Do tego pity regularnie pomaga przeciwdziałać powstawaniu kamieni nerkowych, ma też właściwości krwiotwórcze. Pomaga przy anemiach i przy zaniku miesiączki.
Botwinkę warto jadać nie tylko ze względu na jej smak, ale i dla wartości odżywczych. Zawiera bowiem dużo witamin (A, C, kwas foliowy). Polecana jest zwłaszcza wegetarianom, bo ma w sobie dużo żelaza. Jest również bogata w inne minerały: wapń, magnez, sód, mangan, fluor.
I na koniec pytanie – botwinka czy boćwinka? Zależy, o czym mówimy: botwinka to młodziutki burak ćwikłowy, boćwina – burak liściasty.

Warto wiedzieć

Boćwina to burak liściasty występujący w wielu kolorach: różowym, żółtym, pomarańczowym, białym, czerwonym oraz w dwóch odmianach. Jedna to boćwina zwyczajna, którą można gotować jak szpinak lub jarmuż, dusić, smażyć, grillować, dodawać na surowo do sałatek. W jej duże dojrzałe liście warto też zawijać mięso, kaszę lub warzywa i przygotowywać z niej boćwinowe gołąbki. Druga odmiana to boćwina szerokoogonkowa o grubych, mięsistych ogonkach liściowych. Przyrządza się ją np. jak szparagi.



0083

Opis

Cennik
Warzywa

Specyficzne kody

Nowy produkt