Krótki opis
 

Regulamin.

  Dostawą będzie u Ciebie następnego dnia między 8:00, a 12:00.

Na terenie Wrocławia za darmo, do 10km od miasta dowóz 10 zł.

  Minimalna wartość zamówienia do realizacji to 100 złotych.

Zamówienia realizujemy od poniedziałku do soboty. W niedziele nie dowozimy.

KAPUSTA MŁODA (szt)

Krótki opis
 

Regulamin.

  Dostawą będzie u Ciebie następnego dnia między 8:00, a 12:00.

Na terenie Wrocławia za darmo, do 10km od miasta dowóz 10 zł.

  Minimalna wartość zamówienia do realizacji to 100 złotych.

Zamówienia realizujemy od poniedziałku do soboty. W niedziele nie dowozimy.

5,50 zł
Brutto
Ilość
Dostępny

redeem
Kupując ten produkt możesz zebrać 5 punktów lojalnościowych . Twój koszyk będzie zawierał 5 punktów Punkty możesz wymienić na kod rabatowy 0,25 zł .


Młoda kapusta z koperkiem i boczkiem – proste i smaczne danie

Młoda kapusta z koperkiem i boczkiem to potrawa, którą możemy szybko przygotować i cieszyć się nią przez kilka kolejnych dni. Niektórzy mówią, że podgrzewana zyskuje jeszcze więcej smaku. Oto nasz przepis na młodą kapustę z koperkiem i boczkiem:

Składniki:

  • 1 główka kapusty
  • 30 – 50 dag wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 1 czubata łyżka mąki
  • spory pęczek koperku
  • sól
  • cukier
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • opcjonalnie: łyżka smalcu ze skwarkami

Przepis w 8 prostych krokach:

  1. Przygotuj wszystkie niezbędne składniki i akcesoria, dzięki temu przygotujesz młodą kapustę z koperkiem i boczkiem szybko i sprawnie. Młodą kapustę obieramy z górnych liści, myjemy dokładnie pod bieżącą wodą i siekamy ostrym nożem na drobne kawałki. Jeśli masz w domu szatkownicę, to możesz jej użyć – będzie na pewno dużo szybciej.
  2. Poszatkowaną kapustę wkładamy do sporego garnka i wlewamy do niej szklankę gorącej wody. Dodajemy sól i cukier – po pół łyżeczki każdego składnika. Zaczynamy podgrzewać kapustę tak, by gotowała się na małym ogniu.
  3. W międzyczasie boczek kroimy w kostkę – bardziej lub mniej drobną – zależy od twoich upodobań.
  4. Obieramy i myjemy cebulę pod bieżącą wodą (użyj jak najbardziej zimnej wody, dzięki temu trikowi nie będą szczypać Cię oczy przy krojeniu, ponieważ drażniące substancje nie będą się szybko uwalniać) a następnie kroimy w drobną kostkę.
  5. Chwytamy sporą patelnię i wrzucamy na nią pokrojony boczek. Czekamy kilka chwil aż tłuszcz z mięsa zacznie się wytapiać i dodajemy posiekaną cebulę. Całość smażymy aż cebula się zeszkli a boczek zarumieni. Jeśli Twój boczek był chudy i uważasz, że wytopiło się z niego za mało tłuszczu, to jest moment, kiedy możesz dodać na patelnię smalec ze skwarkami, który podkręci smak (choć zwiększy również kaloryczność dania, musisz wyważyć dobrze proporcje).
  6. Gotowy boczek z cebulą przekładamy do garnka z kapustą, dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez mniej więcej pół godziny. Pamiętaj, żeby przykryć garnek przykrywką.
  7. Kiedy czas gotowania się kapusty będzie dobiegał końca, do szklanki wsypujemy czubatą łyżkę mąki pszennej z odrobiną soli i dodajemy łyżkę naszego wywaru kapuścianego. Mieszamy bardzo dokładnie do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Następnie dodajemy jeszcze trochę wywaru, mieszamy i dolewamy do garnka.
  8. Na koniec myjemy i siekamy koperek, dodajemy do kapusty. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą, zagotowujemy i młoda kapusta z koperkiem i boczkiem gotowa! SmacznegoMłoda kapusta z koperkiem i kiełbasą
  9. Moda kapusta z koperkiem i kiełbasą to opcja dla tych, którzy od boczku wolą po prostu kiełbasę. Przepis na to danie w zasadzie nie różni się od poprzedniego: boczek po prostu zastąp kiełbasą. Spójrz na krok 5: kroisz kiełbasę na małe talarki, podsmażasz na patelni, a potem robisz dokładnie to samo co w wersji z boczkiem. Gotowe!

  10. Młoda kapusta zasmażana – wiosna na talerzu

    Młoda kapusta zasmażana to bułka z masłem! Jak ją zrobić?

  11. Składniki:

    • 1 główka młodej, zielonej kapusty
    • 4 łyżki oleju roślinnego
    • 2 białe cebule
    • 2 szklanki bulionu
    • 2 łyżki mąki
    • 12 łyżek śmietanki kremówki
    • sól
    • pieprz
    • łyżeczka kminku
    • 2-3 liście laurowe
    • duży pęczek koperku
    • opcjonalnie: marchewka

    Przepis:

    Przygotowanie jest takie samo jak w przypadku kapusty z boczkiem, pomijamy tylko mięso a do kapusty dodajemy kminek i liście laurowy dla podbicia walorów smakowych. Śmietanę wlewamy na sam koniec. Jeśli zależy Ci na daniu mniej kalorycznym śmietanę możesz pominąć a zamiast niej dodać np. startą marchewkę, która doda daniu słodyczy.

  12. Sposób na młodą kapustę – jaka najlepsza?

    Sposób na młodą kapustę – z boczkiem, z kiełbasą czy może młoda kapusta zasmażana? Wszystko zależy od tego co lubisz i jak bardzo zwracasz uwagę na dietetyczność dania. Najważniejsze, żeby wybierać warzywa dobrej jakości od sprawdzonego dostawcy, wtedy na pewno będą pełne smaku i witamin. Młoda kapusta to zdrowe danie, więc korzystaj z obfitości wiosennych zbiorów i gotuj w każdej wersji!

0256

Opis

Cennik
Warzywa

Specyficzne kody

Nowy produkt