Krótki opis
 

Regulamin.

  Dostawą będzie u Ciebie następnego dnia między 8:00, a 12:00.

Na terenie Wrocławia za darmo, do 10km od miasta dowóz 10 zł.

  Minimalna wartość zamówienia do realizacji to 100 złotych.

Zamówienia realizujemy od poniedziałku do soboty. W niedziele nie dowozimy.

BROKUŁ (szt.)

Krótki opis
 

Regulamin.

  Dostawą będzie u Ciebie następnego dnia między 8:00, a 12:00.

Na terenie Wrocławia za darmo, do 10km od miasta dowóz 10 zł.

  Minimalna wartość zamówienia do realizacji to 100 złotych.

Zamówienia realizujemy od poniedziałku do soboty. W niedziele nie dowozimy.

6,99 zł
Brutto
Ilość
Dostępny

redeem
Kupując ten produkt możesz zebrać 6 punktów lojalnościowych . Twój koszyk będzie zawierał 6 punktów Punkty możesz wymienić na kod rabatowy 0,30 zł .



Warzywem, które bardzo często wskazywane jest jako najzdrowsze na świecie jest brokuł. Zawiera luteinę oraz witaminy B2 i C, które chronią nasz wzrok, a także chrom,  jeden z pierwiastków niezbędnych do utrzymania prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu.

Jednak to co tak naprawdę wyróżnia brokuł to wysoka zawartość sulforafanu. Sulforafan jest uważany za główny aktywny składnik w brokułach, który może chronić przed wolnymi rodnikami, aktywować nasze enzymy detoksykacji, pomóc w zapobieganiu nowotworom, a także w ich leczeniu. Zapobiega również wrzodom żołądka poprzez zwalczanie bakterii Helicobacter pulori, która je powoduje.

Sulforafan jest związkiem, który powstaje poprzez reakcję chemiczną glucorafaninu ( tzw. prekursora) i enzymu zwanego mirozynaza zawartego w brokule.

Podczas żucia lub siekania surowego warzywa prekursor i enzym mieszają się i powstaje sulforafan. Dlatego w surowych brokułach jest duża zawartość tego związku. Niestety enzym nie jest odporny na obróbkę termiczną i w gotowanych warzywach zawartość sulforafanu jest niewielka. Właśnie dlatego, jeśli mamy jadać produkty z brokuła, warto, by były nieprzetworzone ani niepoddawane obróbce termiczne

Prawidłowe przygotowanie  brokuła do spożycia powinno polegać na posiekaniu go i pozostawieniu na kilka godzin, aby mógł się wytworzyć sulforafan. Jest on odporny na temperaturę, więc kiedy później ugotuje się warzywo nie traci się jego prozdrowotnych właściwości. To trochę komplikuje cały proces.

Na szczęście są na rynku produkty z brokuła, takie jak Brassicare firma Dianafood, które są standaryzowane na substancje czynne. Jest to ekstrakt z brokuła w formie proszkowej, gdzie zawartość glucorafaninu i potencjalna zawartość sulforafanu jest ściśle określona.

Ekstrakt z brokuła jest naturalny, bezsmakowy i dobrze rozpuszczalny w wodzie. Takimi samymi właściwościami wyróżniają się zresztą inne proszki warzywne, które są tworzone taką metodą.

Jego dwie najważniejsze funkcje to:

– poprawa detoksykacji wątroby

– działanie przeciwbakteryjne


0100

Specyficzne kody

Nowy produkt