Krótki opis
 

Regulamin.

  Dostawą będzie u Ciebie następnego dnia między 8:00, a 12:00.

Na terenie Wrocławia za darmo, do 10km od miasta dowóz 10 zł.

  Minimalna wartość zamówienia do realizacji to 100 złotych.

Zamówienia realizujemy od poniedziałku do soboty. W niedziele nie dowozimy.

PAPRYKA MIX KOLORÓW (4 szt)

Krótki opis
 

Regulamin.

  Dostawą będzie u Ciebie następnego dnia między 8:00, a 12:00.

Na terenie Wrocławia za darmo, do 10km od miasta dowóz 10 zł.

  Minimalna wartość zamówienia do realizacji to 100 złotych.

Zamówienia realizujemy od poniedziałku do soboty. W niedziele nie dowozimy.

18,00 zł
Brutto
Ilość
Dostępny

redeem
Kupując ten produkt możesz zebrać 18 punktów lojalnościowych . Twój koszyk będzie zawierał 18 punktów Punkty możesz wymienić na kod rabatowy 0,90 zł .


Papryka mix kolorów:

Papryka jest dobrym źródłem wartości odżywczych. Ponadto jako jedno z nielicznych warzyw, papryka zachowuje swoje właściwości pod wpływem duszenia i pieczenia. Świeża papryka zawiera więcej witaminy C niż cytryna, a sproszkowana poprawia trawienie i pobudza apetyt. Do właściwości leczniczych papryki zalicza się też mi.in. zapobieganie zwapnieniu naczyń krwionośnych i likwidowanie bólu głowy.

Papryka (capsicum annuum) to roślina z rodziny psiankowatych, która dzięki swoim właściwościom i wartościom odżywczym znalazła zastosowanie nie tylko w kuchni, lecz także w medycynie naturalnej Ameryki Środkowej i Południowej już 6000 lat temu. Do Europy przywiózł nasiona papryki Diego Alvaraez Chanca, towarzyszący drugiej wyprawie Kolumba w 1493 r.

Jednak do popularyzacji walorów kulinarnych papryki w Europie przyczynili się Węgrzy, którzy zaczęli uprawić ją już w 1526 r., a potem uczynili z niej swój sztandar kulinarny. Lubimy leczo, liczne paprykarze? No właśnie! A bez węgierskiej inwencji i papryki by ich nie było. Warto wiedzieć, że to właśnie z węgierskich papryk wydobyto w latach 30. ubiegłego wieku krystaliczny kwas ascorbinowy - czyli witaminę C. Może zatem Węgrom należy się “nobel dla papryki”?

Wartości odżywcze papryki: witaminy i sole mineralne

Papryka jest przede wszystkim nieocenionym źródłem witaminy C. Zawiera jej cztero-, pięciokrotnie więcej niż cytryny. Witamina ta w innych warzywach i owocach ulega zniszczeniu pod wpływem procesów kulinarnych. W papryce nie. Cenne są zarówno świeże strąki spożywane w sałatkach jak i różne przyrządzane z nich potrawy i przetwory!

Aby usunąć nasiona, należy odkroić górną część papryki.

Już Aztekowie wiedzieli, że papryka sprzyja długowieczności, zachowaniu ładnej cery i sił witalnych.

Jest skarbnicą silnych przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Pół średniej świeżej papryki (10 dag) dostarcza dzienną dawkę beta-karotenu, dwa strąki pokrywają dzienne zapotrzebowanie na witaminę E.

Zawarty w papryce likopen wychwytuje wolne rodniki. Papryka dostarcza sporo witamin z grupy B oraz potasu, fosforu, żelaza i magnezu i niewiele kalorii.

Najzdrowsza jest papryka surowa, ale duszona lub pieczona też zachowuje sporo składników odżywczych. Papryka w niewielkim stopniu ulega przemianom w procesie przetwarzania.

Warto wiedzieć

Wartości odżywcze papryki (w 100 g) - słodkiej czerwonej/zielonej/żółtej

Wartość energetyczna - 31/20/27 kcal
Białko ogółem - 0.99/0.86/1.00 g
Tłuszcz - 0.30/0.17/0.21 g
Węglowodany - 6.03/4.64/6.32 g (w tym cukry proste 4.20/2.40 g/ - )
Błonnik - 2.1/1.7/0.9 g

Witaminy

Witamina C – 127.7/80.4/183.5 mg
Tiamina – 0.054/0.057/0.028 mg
Ryboflawina – 0.085/0.028/0.025 mg
Niacyna - 0.979/0.480/0.890 mg
Witamina B6  - 0.291/0.224/0.168 mg
Kwas foliowy -  46/10/26 µg
Witamina A – 3131/370/200 IU
Witamina E – 1.58/0.37/ -  mg
Witamina K - 4.9/7.4/ -  µg

Minerały

Wapń – 7/10/11 mg
Żelazo - 0.43/0.34/0.46 mg
Magnez - 12/10/12 mg
Fosfor - 26/12/24 mg
Potas - 211/175/212 mg
Sód – 4/3/2 mg
Cynk - 0.25/0.13/0.17 mg







Kraj Poch: POLSKA


0086

Specyficzne kody

Nowy produkt