Krótki opis
 

Regulamin.

  Dostawą będzie u Ciebie następnego dnia między 8:00, a 12:00.

Na terenie Wrocławia za darmo, do 10km od miasta dowóz 10 zł.

  Minimalna wartość zamówienia do realizacji to 100 złotych.

Zamówienia realizujemy od poniedziałku do soboty. W niedziele nie dowozimy.

KORZEŃ PIETRUSZKI kg (kraj poch. Polska)

Krótki opis
 

Regulamin.

  Dostawą będzie u Ciebie następnego dnia między 8:00, a 12:00.

Na terenie Wrocławia za darmo, do 10km od miasta dowóz 10 zł.

  Minimalna wartość zamówienia do realizacji to 100 złotych.

Zamówienia realizujemy od poniedziałku do soboty. W niedziele nie dowozimy.

7,35 zł - 50%
14,70 zł
Brutto
Ilość

redeem
Za ten produkt nie otrzymasz punktów lojalnościowych - produke jest przeceniony


Korzeń pietruszki

Korzeń pietruszki jest źródłem białka - 2,6 %, zawiera 0,5 % tłuszczu i 10,5 % węglowodanów, w tym 4,2 % błonnika pokarmowego. Kaloryczność tego pokarmu szacuje się na około 49 kcal na 100 g. Na 100 gramów korzenia przypada mnóstwo potasu - 399 mg, 77 mg fosforu, 49 mg sodu, 45 mg witaminy C, 43 mg wapnia, 27 mg magnezu; 2,01 mg witaminy E, 2 mg niacyny; 1,1 mg żelaza; 0,1 mg tiaminy; 30 mikrogramów beta karotenu i 5 mikrogramów witaminy A. Zawiera również witaminę K oraz flawonoidy.

Korzeń wspaniale oczyszcza organizm z toksyn między innymi dzięki właściwościom moczopędnym. Substancje w nim zawarte spowalniają resorpcję zwrotną w cewkach a także zwiększają przesącz płynów w kłębuszkach nerkowych. Ta właściwość może okazać się pomocna przy wszelkich dolegliwościach ze strony układu moczowego.

Zioła na nerki

Może przyczynić się do redukcji nadmiaru wody w organizmie a także wspomagać wydalanie szkodliwych produktów przemiany materii. Korzeń pietruszki ma działanie rozkurczające mięśnie gładkie. Łagodzi więc bóle menstruacyjne, bóle brzucha. Działa leczniczo przy zapaleniu pęcherza, dolegliwościach reumatoidalnych. Oprócz tego pobudza wydzielanie śliny i soków żołądkowych, a tym samym enzymów trawiennych. Ułatwia to procesy trawienne i przyswajanie składników pokarmowych a także pozwala uniknąć przykrych objawów niestrawności. Ze wglądu na zawartość potasu korzeń pietruszki jest cenionym składnikiem w diecie nadciśnieniowców. Ponadto, stymuluje prawidłową pracę układu nerwowego, poprawia koncentrację i pamięć. Warto przygotować zdrowotny napar z korzenia pietruszki.

Przepis na napar z korzenia pietruszki

Aby przygotować porcję naparu potrzebujemy łyżkę korzenia pietruszki (rozdrobnionego), który zalewamy wrzątkiem (około 1,5 szklanki). Zaparzamy pod przykryciem około 15 minut, następnie odstawiamy na 10-15 minut i dokładnie przecedzamy. Napar pijemy w ilości jednej szklanki dziennie podzielonej na 2-3 porcje, spożywane między posiłkami.

Wykorzystanie pietruszki w kuchni

Pietruszka z uwagi na swoje cenne właściwości, aromat i smak doskonale nadaje się  przygotowywania różnorodnych potraw. Korzeń pietruszki - jako składnik włoszczyzny - używamy do zup, nadaje ciekawego posmaku rosołowi i innym zupom, można go też pokroić do sałatki. Możemy go oczywiście spożywać również na surowo. Z kolei natka pietruszki używana jest zarówno jako składnik, jak i dekoracja. Dodajemy ją do zup, dekorujemy nią sałatki, zapiekanki, dania mięsne oraz jarskie. Natka pietruszki jest składnikiem wielu zdrowych koktajli owocowo-warzywnych.

Pietruszkę warto wykorzystać również w mniej standardowy sposób. Można wypróbować smaczną pastę do smarowania pieczywa z rozdrobnionym korzeniem pietruszki, który dodajemy do naturalnego twarożku. Całość można dodatkowo wzbogacić posiekaną natką pietruszki. Korzeń można również upiec, odpowiednio go doprawiając. Doskonale sprawdzi się tutaj przyprawa do kurczaka, nada warzywu ciekawego posmaku. Na uwagę zasługuje również przepis na pesto z pietruszki. Przygotowuje się je z jednego, sporego pęczka natki, do którego dodajemy ząbek czosnku oraz oliwę. Możemy je wzbogacić ulubionymi orzechami oraz tartym serem, całość doprawiamy do smaku. Pesto doskonale smakuje na kanapce ale i jako dodatek do makaronu. Możemy przyrządzić również papryki albo pieczarki, które nafaszerujemy pietruszkowym pesto. Doskonale smakują zapiekane jako danie główne na obiad czy propozycja na ciepłą kolację.

Olejek pietruszkowy

Zarówno korzeń, jak i natka pietruszki są surowcami zielarskimi, z których wytwarzany jest olejek pietruszkowy. W przypadku korzenia stanowi on 0,01%, natomiast w przypadku naci - 0,04 % masy surowca. Olejek ten zawiera takie substancje jak apiol, mirystycynę, limonen oraz 1,3,8-p-mentatrien. Są to substancje najliczniej występujące w olejku. Każda z nich występuje w ilościach od 10 do 30%. Pozostałe śladowe ilości stanowi mieszanina terpenów. Olejku nie należy stosować w nadmiernych ilościach, ponieważ jest to silnie skoncentrowana forma leku. W nadmiarze może uszkadzać wątrobę i nerki a nawet może wywołać poronienie u kobiet ciężarnych. W zalecanej dawce (2-3ml dziennie), ma świetne właściwości lecznicze i kosmetyczne. Działa antyseptycznie, ściągające, detoksykujące a także poprawiający krążenie. Wspomaga organizm przy zatruciach po spożyciu nadmiernej ilości alkoholu. Przyspiesza gojenie się ran. Jako składnik olejków do masażu pomaga w walce z cellulitem. Jest świetny w przypadku przebarwień skóry, poprawia jej wygląd, odżywia ją. Stosowany jako składnik maseczek do włosów doskonale je odżywia, zapobiega wypadaniu włosów. Doskonale radzi sobie również z wszelkimi przebarwieniami, zmianami trądzikowymi, pomaga w zmniejszaniu widoczności rozstępów oraz blizn.



0077

Specyficzne kody

Nowy produkt