Krótki opis
 

Regulamin.

  Dostawą będzie u Ciebie następnego dnia między 8:00, a 12:00.

Na terenie Wrocławia za darmo, do 10km od miasta dowóz 10 zł.

  Minimalna wartość zamówienia do realizacji to 100 złotych.

Zamówienia realizujemy od poniedziałku do soboty. W niedziele nie dowozimy.

NATKA PIETRUSZKI MAŁA (szt)

Krótki opis
 

Regulamin.

  Dostawą będzie u Ciebie następnego dnia między 8:00, a 12:00.

Na terenie Wrocławia za darmo, do 10km od miasta dowóz 10 zł.

  Minimalna wartość zamówienia do realizacji to 100 złotych.

Zamówienia realizujemy od poniedziałku do soboty. W niedziele nie dowozimy.

2,90 zł
Brutto
Ilość
Dostępny

redeem
Kupując ten produkt możesz zebrać 2 punktów lojalnościowych . Twój koszyk będzie zawierał 2 punktów Punkty możesz wymienić na kod rabatowy 0,10 zł .


Natka pietruszki – właściwości, wpływ na zdrowie, przykłady zastosowań, ciekawostki:

Czym jest natka pietruszki?

Natka pietruszki to liście dwuletniej rośliny zaliczanej do rodziny selerowatych. Pochodzi ona prawdopodobnie z rejonów Morza Śródziemnego, od wieków wykorzystywana jest przez medycynę naturalną. Zielone liście zawierają duże ilości witaminy C, witaminę A, K, witaminy z grupy B, beta karoten, chlorofil, żelazo, magnez wapń, potas, luteolinę i apigeninę, olejki eteryczne odpowiedzialne za jej unikalny zapach. Natka pietruszki wykazuje pozytywny wpływ na różne aspekty naszego zdrowia – reguluje procesy trawienne, chroni przed powstawaniem kamieni nerkowych, wzmacnia odporność, zapobiega anemii, reguluje ciśnienie krwi, wspomaga procesy oczyszczania organizmu.

Jakie właściwości ma natka pietruszki?

Natka pietruszki należy do żywności odkwaszającej organizm, dlatego dobrze jest, żeby znajdowała się na naszych talerzach jak najczęściej. Zawiera ona liczne witaminy i minerały. Znajdziemy w niej szczególnie dużo witaminy C (jest jej tu więcej niż w papryce, cytrynie i pomarańczach). Ponadto jest bogata w witaminę A, E, K, witaminy z grupy B, które regulują pracę układu nerwowego. Zielone liście są dobrym źródłem:

  • chlorofilu,
  • żelaza,
  • wapnia,
  • magnezu,
  • potasu,
  • cynku,
  • miedzi,
  • manganu,
  • i fosforu.

Natka pietruszki ma działanie:

  • przeciwzapalne,
  • przeciwbakteryjne,
  • i przeciwgrzybicze.

Liście pietruszki dostarczają nam luteoliny – flawonoidu będącego silnym przeciwutleniaczem. Luteolina nie tylko wzmacnia odporność organizmu, ale również chroni układ nerwowy. Współcześnie uważa się, że może być ona pomocna w leczeniu choroby Parkinsona, Alzheimera, a także wpływać pozytywnie na pamięć i koncentrację. Inny flawonoid występujący w pietruszce to apigenina, która przyczynia się do produkcji nowych neuronów, a także wspomaga tworzenie nowych połączeń między neuronalnych.

Natka pietruszki na oczyszczenie organizmu

Po natkę pietruszki powinny sięgać osoby, którym zależy na oczyszczeniu swojego organizmu z toksyn. Roślina ta działa moczopędnie i antyseptycznie. Od setek lat znany jest jej pozytywny wpływ na nerki – regularne spożywanie natki pietruszki pozwala zminimalizować lub całkowicie zredukować kamienie nerkowe.

Natka pietruszki na odchudzanie

Osoby na diecie redukcyjnej nie powinny pomijać natki pietruszki. Jest ona niskokaloryczna – w 100 g świeżych liści znajduje się zaledwie 36 kcal. Dodatkowo ma ona pozytywny wpływ na trawienie. Obecny w liściach potas pomaga usunąć nadmiar wody z organizmu, co niemal natychmiast skutkuje zmniejszeniem wagi i redukcją tak zwanego wodnego cellulitu.

Pietruszka na dla urody

Liście pietruszki (między innymi dzięki zawartości cynku) pozytywnie wpływają na kondycję skóry, włosów i paznokci. Obecność dużych ilości witaminy C sprawia, że natka pietruszki rozjaśnia, wygładza i ujędrnia skórę, chroni ją również przed niekorzystnym wpływem promieniowania słonecznego.

Natka pietruszki w kuchni

Jedzenie dużych ilości natki pietruszki nie jest polecane kobietom w ciąży, jednak większość osób może (i powinna) korzystać z jej prozdrowotnych właściwości. Liście pietruszki znakomicie sprawdzą się jako dodatek do zielonych koktajli, możemy posypywać nimi kanapki, zupy, makarony, ziemniaki i inne potrawy. Jej oryginalny smak i aromat pasuje zarówno do ryb, potraw wegetariańskich, jaki do mięs.

Natkę pietruszki najlepiej podawać świeżą, jednak zachowa ona większość swoich właściwości jeżeli ją zamrozimy. Mrożone liście można dodawać do zup, ziemniaków i sosów.

Zielone liście pietruszki można kupić w większości sklepów spożywczych. Warto również wyhodować ją samodzielnie. W tym celu potrzebujemy dużej donicy, ziemi i korzeni pietruszki. Korzenie sadzimy blisko siebie i regularnie podlewamy. Prawdopodobnie w ciągu kilku dni zaczną one puszczać pędy.

Natka pietruszki – ciekawostki:

  • Żucie natki pietruszki to niezawodny sposób na pozbycie się przykrego zapachu z ust.
  • Choć natka pietruszki wydaje się być nierozerwalnie związana z kuchnią polską, na polskich stołach pojawiła się dopiero w szesnastym wieku.
  • W starożytnej Grecji i Rzymie pietruszka uznawana była za świętą roślinę.
  • Natka pietruszki (obok kolendry) jest ważnym elementem kuchni bliskowschodniej.


Kraj Poch: POLSKA

0315

Specyficzne kody

Nowy produkt