Krótki opis
 

Regulamin.

  Dostawą będzie u Ciebie następnego dnia między 8:00, a 12:00.

Na terenie Wrocławia za darmo, do 10km od miasta dowóz 10 zł.

  Minimalna wartość zamówienia do realizacji to 100 złotych.

Zamówienia realizujemy od poniedziałku do soboty. W niedziele nie dowozimy.

KOPER WŁOSKI BULWA (szt)

Krótki opis
 

Regulamin.

  Dostawą będzie u Ciebie następnego dnia między 8:00, a 12:00.

Na terenie Wrocławia za darmo, do 10km od miasta dowóz 10 zł.

  Minimalna wartość zamówienia do realizacji to 100 złotych.

Zamówienia realizujemy od poniedziałku do soboty. W niedziele nie dowozimy.

5,50 zł
Brutto
Ilość

redeem
Kupując ten produkt możesz zebrać 5 punktów lojalnościowych . Twój koszyk będzie zawierał 5 punktów Punkty możesz wymienić na kod rabatowy 0,25 zł .


Fenkuł czyli koper włoski jest bardzo zdrowym warzywem i do tego bardzo prostym w uprawie, nie rozumiem dlaczego w sklepach każą za niego tyle płacić, rośnie sam i niewiele mu do szczęścia potrzeba a jeden fenkuł podobno pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, na potas w 50%, wit. B1 również w 50%, błonnik - 33% a kwas foliowy w 23%.
Zawiera dużo olejku lotnego, o bardzo charakterystycznym anyżowym aromacie - jeśli ktoś nie lubi tego smaku, to powinien jeść fenkuł na ciepło, gubi wówczas ten posmak anyżu -  Olejki lotne fenkułu bardzo korzystnie wpływają na trawienie, mają też korzystny wpływ na system nerwowy. Zawiera silne przeciwutleniacze, które zapobiegają rozwojowi komórek rakowych! A duża zawartość witaminy C wspomaga układ odpornościowy i neutralizuje wolne rodniki. Zawartość potasu sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi, zapobiega udarom i zawałom.

Dlatego każdy kto ma ogródek powinien na niego trochę miejsca znaleźć :-)
Można wtedy bez problemu zrobić taki marynowany

Można go jeść na surowo, smażonego, gotowanego, jak kto ma ochotę.
Ja wypróbowałam przepis OlgiSmile na marynowany fenkuł, zmieniając go trochę pod siebie.
Fenkuł dzięki otartej skórki z cytryny ma bardzo cytrynowy, orzeźwiający smak.

Składniki:

- 3 bulwy fenkułu,
- skóra otarta z 2 cytryn,
- sok wyciśnięty z 1 cytryny (jeśli jest mało soczysta to z dwóch),
- 1 łyżeczka soli,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 50 ml oleju rzepakowego (nierafinowanego),
- świeżo mielony pieprz.

Wykonanie:

Przygotowanie nie jest skomplikowane, tylko z jedzeniem trzeba trochę poczekać bo całość musi postać w lodówce ok 4 h.
Fenkuł kroimy w cienkie plastry wzdłuż (tak żeby się trzymały), mieszamy ze sobą pozostałe składniki na gładki sos, wrzucamy do niego fenkuł i dokładnie mieszamy ręką tak żeby się pokrył cały sosem.
Przekładamy do słoika i wstawiamy do lodówki, później jemy jak nam wygodnie, na kanapkach w sałatkach lub solo.




0278

Specyficzne kody

Nowy produkt