Krótki opis
 

Regulamin.

  Dostawą będzie u Ciebie następnego dnia między 8:00, a 12:00.

Na terenie Wrocławia za darmo, do 10km od miasta dowóz 10 zł.

  Minimalna wartość zamówienia do realizacji to 100 złotych.

Zamówienia realizujemy od poniedziałku do soboty. W niedziele nie dowozimy.

GRANADILLA (szt)

Krótki opis
 

Regulamin.

  Dostawą będzie u Ciebie następnego dnia między 8:00, a 12:00.

Na terenie Wrocławia za darmo, do 10km od miasta dowóz 10 zł.

  Minimalna wartość zamówienia do realizacji to 100 złotych.

Zamówienia realizujemy od poniedziałku do soboty. W niedziele nie dowozimy.

7,90 zł
Brutto
Ilość

redeem
Kupując ten produkt możesz zebrać 7 punktów lojalnościowych . Twój koszyk będzie zawierał 7 punktów Punkty możesz wymienić na kod rabatowy 0,35 zł .


PRODUKT DOSTĘPNY KILKA RAZY W TYGODNIU. W RAZIE JEGO NIEDOSTĘPNOŚCI ZOSTANIE ODLICZONY OD PARAGONU.


Granadilla jest owocem znanym pod różnymi nazwami: marakuja, passiflora lub męczennica jadalna. Roślina pochodzi z Ameryki Południowej. Obecnie uprawiana jest również w Afryce, Nowej Zelandii i na Hawajach. Granadilla ma charakterystyczny słodko-kwaśny smak i występuje w dwóch odmianach: fioletowej i żółtej. Posiada wysokie wartości odżywcze i od dawna wykorzystywana jest w medycynie naturalnej ze względu na liczne właściwości zdrowotne i lecznicze.

Granadilla - wartość odżywcza owocu
Owoc granadilla jest źródłem cennych dla organizmu substancji odżywczych. Dostarcza witamin z grupy B, w tym również kwas foliowy oraz witamin o właściwościach przeciwutleniających: A, C i E. Granadilla jest również źródłem składników mineralnych, takich jak: wapń, magnez, żelazo, potas, fosfor i cynk. Marakuja zawiera błonnik pokarmowy, który reguluje procesy trawienne oraz reguluje poziom cukru i cholesterolu we krwi. Związek ten ma również właściwości wspomagające odchudzanie. W 100 g owocu granadilla znajduje się 2.20 g białka, 23.39 g węglowodanów oraz 10.4 g błonnika pokarmowego. Męczennica jadalna dostarcza także niewielkich ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych o działaniu przeciwzapalnym i ochronnym na układ sercowo-naczyniowy. 100 g marakui dostarcza 97 kcal, dlatego owoc należy jeść w umiarkowanych ilościach, zwłaszcza przez osoby na diecie odchudzającej.

Granadilla - właściwości zdrowotne
Granadilla wykazuje właściwości przeciwutleniające, co oznacza, że hamuje działanie wolnych rodników tlenowych. Związki w niej zawarte działają ochronnie na organizm przeciwdziałając rozwojowi wielu chorób. Antyoksydanty mają korzystny wpływ na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego i nerwowego. Przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na nowotwory, miażdżycę, cukrzycę, łuszczycę, stany zapalne jelit, chorobę niedokrwienną mięśnia sercowego, demencję czy chorobę Alzheimera. Ekstrakt z owoców granadilli wykazuje silne właściwości przeciwzapalne, a ponadto przyspiesza proces gojenia się ran. 

Marakuja ma działanie ściągające, dezynfekujące i przeciwbólowe. W medycynie znajduje zastosowanie jako środek przeciwdrgawkowy, uspokajający i rozkurczowy. Granadilla przyczynia się również do usprawnienia pracy serca. Reguluje wartości ciśnienia tętniczego zapobiegając nadciśnieniu. Jest zalecana osobom narażonym na stres, gdyż redukuje napięcie nerwowe. Owoc granadilla stosowany jest także w leczeniu i łagodzeniu objawów astmy. Stanowi naturalny środek kojący kaszel oraz zwalczający uczucie duszności. Sok z granadilli jest remedium na dolegliwości trawienne, również te na tle nerwowym, na przykład na tzw. nerwicę żołądka.

1981

Specyficzne kody

Nowy produkt